do pobrania na stronie Polskiego Centrum Akredytacji
Oferujemy pełen zakres badań mikrobiologicznych.
Mięso i przetwory mięsne | Mleko i przetwory mleczne | Wyroby garmażeryjne | Jaja | Ryby i przetwory rybne | Żywność mrożona | Wyroby cukiernicze |
Zboża i przetwory zbożowe
- Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi.
PN-EN ISO 6579-1 - Obecność Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym.
PN-EN ISO 6579-1 + Schemat White’a-Kauffmanna– Le Minora - Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 21528-2 - Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym.
PN-EN ISO 11290-1 - Liczba Listeria monocytogenes. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-EN ISO 11290-2 - Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 6888-2 + A1 - Liczba bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 4832 - Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli.
Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 16649-2 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2 - Obecność bakterii z grupy coli - Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym
PN-ISO 4831 - Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-EN ISO 13720 - Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej w temperaturze 30 st. C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 15214 - Obecność gronkowców koagulazododatnich Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem na pożywce agarowej z plazmą króliczą i fibrynogenem
PN-EN ISO 6888-3+AC - Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. Metoda PCR, BAX®System
PB-03 opracowana w oparciu o test BAX®System Salmonella - Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listeria monocytogenes Metoda PCR, BAX®System
PB-04 opracowana w oparciu o test DuPontTM BAX®System L. monocytogenes 24Mięso i przetwory mięsne
- Liczba enterokoków. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-A-82055-7Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością
- Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 16649-2
- Obecność przypuszczalnych Escherichia coli w 1 cm3 popłuczyn. Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym
PN-ISO 7251 - Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda odcisków agarowych
IB-05 - Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 21528-2 - Liczba Enterobacteriaceae. Metoda odcisków agarowych
IB-06 - Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
PN-EN ISO 6579-1 - Obecność bakterii z grupy coli w 1 cm3 popłuczyn. Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym
PN-ISO 4831 - Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
PN-EN ISO 11290-1 - Obecność Enterobacteriaceae w 1 cm3 popłuczyn. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
PN-ISO 21528-1
- Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. Metoda PCR, BAX®System
PB-03 w oparciu o test BAX®System Salmonella - Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listeria monocytogenes Metoda PCR, BAX®System
PB-04 w oparciu o test DuPontTM BAX®System L. monocytogenes 24E
Woda do spożycia przez ludzi
- Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 36°C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 6222 - Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 22°C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 6222 - Liczba enterokoków. Obecność enterokoków Metoda filtracji membranowej
PN-EN ISO 7899-2 - Liczba bakterii z grupy coli. Obecność bakterii z grupy coli Metoda filtracji membranowej
PN-EN ISO 9308-1 + A1 - Liczba Escherichia coli. Obecność Escherichia coli. Metoda filtracji membranowej
PN-EN ISO 9308-1 + A1Pasze
- Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
PN-EN ISO 6579-1 - Ogólna liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Liczba Enterobacteriaceae - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 21528-2 - Liczba B - glukuronidazo - dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 16649-2 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)
PN-ISO 21527-1 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)
PN-ISO 21527-2 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)
PN-ISO 21527-2 - Liczba bakterii z grupy coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 4832 - Obecnoć kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp.
Metoda PCR, BAX®System PB-03 opracowana w oparciu o test BAX®System Salmonella
Mleko i przetwory mleczne
- Liczba enterokoków. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-A-86034-10 - Obecność przypuszczalnych Escherichia coli. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
PN-ISO 7251Dodatki do żywności
- Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
PN-EN ISO 6579 - Obecność bakterii z grupy coli Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym
PN-ISO 4831 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2 - Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 21528-2
Przyprawy
- Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
PN-EN ISO 6579-1 - Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
PN-EN ISO 11290-1 - Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 16649-2 - Liczba bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 4832 - Obecność bakterii z grupy coli. Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym
PN-ISO 4831 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2
Solanka
- Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 21528-2 - Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 6888-2 + A1 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktacho aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
PN-EN ISO 11290-1
Dodatki do pasz
- Ogólna liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-2 - Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
PN-EN ISO 6579-1 - Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 16649-2
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne oraz warzywno-mięsne
- Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
PN-EN ISO 6579-1 - Ogólna liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-EN ISO 4833-1 + Ap1 - Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
PN-EN ISO 11290-1 - Liczba Listeria monocytogenes Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-EN ISO 11290-2 - Liczba bakterii z grupy coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 4832 - Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 16649-2 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1
Napoje bezalkoholowe ( soki )
- Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
PN-EN ISO 6579-1 - Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
PN-EN ISO 11290-1 - Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)
PN-ISO 16649-2 - Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1 - Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
PN-ISO 21527-1
- Transport próbek odbywa się w kontrolowanych warunkach, zgodnie z wymaganiami. Stosowane wyposażenie jest nadzorowane w ramach systemu zarządzania jakością w laboratorium według PN-EN ISO/IEC 17025.
Próbki do badań są pobierane przez wykwalifikowany i doświadczony personel, zgodnie z ustalonym harmonogramem. Posiadamy akredytację PCA na pobór próbek wody. Próbki wody pobierane są przez certyfikowanych próbkobiorców.
Zapewniamy:
- jałowe woreczki z gąbką do poboru wymazów z tusz zwierząt rzeźnych,
- jałowe butelki do poboru wody,
- płytki kontaktowo - odciskowe,
- możliwość odbioru próbek i dostawę do laboratorium.