Zakres badań

Zakres wykonywanych badań
do pobrania na stronie Polskiego Centrum Akredytacji


 

Oferujemy pełny zakres badań mikrobiologicznych.




Mięso i przetwory mięsne | Mleko i przetwory mleczne | Wyroby garmażeryjne | Jaja Ryby i przetwory rybne | Żywność mrożona | Wyroby cukiernicze | 

Zboża i przetwory zbożowe

  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi.


    PN-EN ISO 6579-1

  • Obecnoœść Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym.


    PN-EN ISO 6579-1 + Schemat White’a-Kauffmanna– Le Minora

  • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 21528-2

  • Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym.


    PN-EN ISO 11290-1

  • Liczba Listeria monocytogenes. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-EN ISO 11290-2

  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 6888-2 + A1

  • Liczba bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 4832

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli.
    Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 16649-2

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1 

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2

  • Obecność bakterii z grupy coli - Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 4831

  • Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)

     
    PN-EN ISO 13720

  • Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej w temperaturze 30 st. C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 15214

  • Obecność gronkowców koagulazododatnich Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem na pożywce agarowej z plazmą króliczą i fibrynogenem 


    PN-EN ISO 6888-3+AC

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. Metoda PCR, BAX®System 


    PB-03 opracowana w oparciu o test BAX®System Salmonella

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listeria monocytogenes Metoda PCR, BAX®System


    PB-04 opracowana w oparciu o test DuPontTM BAX®System L. monocytogenes 24


    Mięso i przetwory mięsne

  • Liczba enterokoków. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-A-82055-7


    Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością


     

  • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)

    PN-ISO 16649-2

  • Obecność przypuszczalnych Escherichia coli w 1 cm3 popłuczyn. Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 7251

  • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda odcisków agarowych


    IB-05

  • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 21528-2

  • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda odcisków agarowych


    IB-06

  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym


    PN-EN ISO 6579-1

  • Obecność bakterii z grupy coli w 1 cm3 popłuczyn. Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 4831

  • Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


    PN-EN ISO 11290-1

  • Obecność Enterobacteriaceae w 1 cm3 popłuczyn. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi

    PN-ISO 21528-1

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. Metoda PCR, BAX®System


    PB-03 w oparciu o test BAX®System Salmonella

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listeria monocytogenes Metoda PCR, BAX®System

    PB-04 w oparciu o test DuPontTM BAX®System L. monocytogenes 24E



Woda do spożycia przez ludzi


  • Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 36°C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 6222

  • Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 22°C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 6222

  • Liczba enterokoków. Obecność enterokoków Metoda filtracji membranowej


    PN-EN ISO 7899-2

  • Liczba bakterii z grupy coli. Obecność bakterii z grupy coli Metoda filtracji membranowej


    PN-EN ISO 9308-1 + A1

  • Liczba Escherichia coli. Obecność Escherichia coli. Metoda filtracji membranowej


    PN-EN ISO 9308-1 + A1

    Pasze


  • Obecnoœść Salmonella spp. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym

    PN-EN ISO 6579-1

     

  • Ogólna liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Liczba Enterobacteriaceae - metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 21528-2

  • Liczba B - glukuronidazo - dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 16649-2

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


    PN-ISO 21527-2

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


    PN-ISO 21527-2

  • Liczba bakterii z grupy coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 4832

  • Obecnoœć kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp.


    Metoda PCR, BAX®System PB-03 opracowana w oparciu o test BAX®System Salmonella 

Mleko i przetwory mleczne

  • Liczba enterokoków. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-A-86034-10

  • Obecność przypuszczalnych Escherichia coli. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 7251







    Dodatki do żywności


  • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


    PN-EN ISO 6579

  • Obecność bakterii z grupy coli Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 4831

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2

  • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 21528-2



Przyprawy



  • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


    PN-EN ISO 6579-1

  • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


    PN-EN ISO 11290-1

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 16649-2

  • Liczba bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 4832

  • Obecność bakterii z grupy coli. Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 4831

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2



Solanka


  • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 21528-2

  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 6888-2 + A1

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktacho aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


    PN-EN ISO 11290-1




Dodatki do pasz


  • Ogólna liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2

  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


    PN-EN ISO 6579-1

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 16649-2




Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne oraz warzywno-mięsne


  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


    PN-EN ISO 6579-1

  • Ogólna liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1 + Ap1

  • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


    PN-EN ISO 11290-1

  • Liczba Listeria monocytogenes Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-EN ISO 11290-2

  • Liczba bakterii z grupy coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 4832

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 16649-2

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1




Napoje bezalkoholowe ( soki )


  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


    PN-EN ISO 6579-1

  • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


    PN-EN ISO 11290-1

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 16649-2

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1

Mięso surowe świń i dzików


  • Wykrywanie obecnoœci włoœni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem magnetycznego mieszania. Metoda referencyjna. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/1375 z dnia 10.08.2015 r. załącznik I, rozdział I, załącznik III



  • Transport próbek odbywa się w kontrolowanych warunkach, zgodnie z wymaganiami. Stosowane wyposażenie jest nadzorowane w ramach systemu zarządzania jakością w laboratorium według PN-EN ISO/IEC 17025. 

    Próbki do badań są pobierane przez wykwalifikowany i doświadczony personel, zgodnie z ustalonym harmonogramem. Posiadamy akredytację PCA na pobór próbek wody. Próbki wody pobierane są przez certyfikowanych próbkobiorców.

 

 

Zapewniamy:

 

  • jałowe woreczki z gąbką do poboru wymazów z tusz zwierząt rzeźnych,
  • jałowe butelki do poboru wody,
  • płytki kontaktowo - odciskowe,
  • możliwość odbioru próbek i dostawę do laboratorium.
Do pobrania

Rozpocznij z nami współpracę wypełniając zlecenie badania poniżej i przekazując je wydrukowane przedstawicielowi Laboratorium lub wysyłając e-mailem na adres: 
laboratorium@szneider.pl

 

 



 

 

 

PCA
Ilac MRA



Laboratorium zapewnia:

 

  • jałowe woreczki z gąbką do poboru wymazów,
  • jałowe butelki do poboru wody,
  • płytki kontaktowo - odciskowe,
  • możliwość odbioru próbek i dostawę do laboratorium.

Laboratorium Diagnostyki Weterynaryjnej
lek. wet. Ewa Szneider

 

Klonówiec 3H, 64-111 Lipno
Przy drodze krajowej nr 5

 

tel. 697 531 739

tel. 65 545 10 12
laboratorium@szneider.pl