Zakres badań

Zakres wykonywanych badań dostępny
na stronie Polskiego Centrum Akredytacji


Oferujemy pełny zakres badań mikrobiologicznych.




Mięso i przetwory mięsne | Mleko i przetwory mleczne | Wyroby garmażeryjne | Jaja Ryby i przetwory rybne | Żywność mrożona | Wyroby cukiernicze | 
Zboża i przetwory zbożowe

  • Obecnoœść Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi.


    PN-EN ISO 6579-1:2017-04

  • Obecnoœść Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi.


    PN-EN ISO 6579-1:2017-04 + Schemat White’a-Kauffmanna– Le Minora

  • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11

  • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 21528-2:2017-08

  • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi.


    PN-EN ISO 11290-1:2017-07

  • Liczba Listeria monocytogenes. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-EN ISO 11290-2:2017-07

  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 6888-2:2001 + A1:2004

  • Liczba bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 4832:2007

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli.
    Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 16649-2:2004 

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1:2009

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-1:2009 

  • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2:2009

  • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
    Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-ISO 21527-2:2009

  • Najbardziej prawdopodobna liczba Enterobacteriaceae


    PN-ISO 21528-1:2017-08

  • Obecność bakterii z grupy coli - Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 4831:2007

  • Liczba przypuszczalnych Pseudomonas spp. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)

     
    PN-EN ISO 13720:2010

  • Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej w temperaturze 30 st. C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 15214:2002

  • Obecność gronkowców koagulazododatnich Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem na pożywce agarowej z plazmą króliczą i fibrynogenem 


    PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. Metoda PCR, BAX®System 


    PB-03 wydanie 6 z dnia 08.03.2018 opracowana w oparciu o test BAX®System Salmonella

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listeria monocytogenes Metoda PCR, BAX®System


    PB-04 wydanie 6 z dnia 08.03.2018 opracowana w oparciu o test DuPontTM BAX®System L. monocytogenes 24


    Mięso i przetwory mięsne

  • Liczba enterokoków. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


    PN-A-82055-7:1997


    Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością


     

  • Ogólna liczba drobnoustrojów Zakres: od 1 jtk/cm2 – wymazy z powierzchni ograniczonej szablonem od 20 jtk/powierzchnia badana – wymazy powierzchni nieograniczonej szablonem od 5 jtk/cm2 – wycinki z tusz zwierząt rzeźnych Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11 

  • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Zakres: od 1 jtk/cm2 – wymazy z powierzchni ograniczonej szablonem od 20 jtk/powierzchnia badana – wymazy z powierzchni nieograniczonej szablonem od 5 jtk/cm2 – wycinki z tusz zwierząt rzeźnych Metoda płytkowa (posiew wgłębny)

    PN-ISO 16649-2:2004

  • Obecność przypuszczalnych Escherichia coli w 1 cm3 popłuczyn Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


    PN-ISO 7251:2006 

  • Ogólna liczba drobnoustrojów Zakres: od 1 jtk/cm2 Metoda odcisków agarowych


    IB-05 wydanie 3 z dnia 12.11.2013 

  • Liczba Enterobacteriaceae Zakres: od 1 jtk/cm2 - wymazy z powierzchni ograniczonej szablonem od 20 jtk/powierzchnia badana – wymazy z powierzchni nieograniczonej szablonem od 5 jtk/cm2 – wycinki z tusz zwierząt rzeźnych Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


    PN-ISO 21528-2:2017-08

  • Liczba Enterobacteriaceae Zakres: od 1 jtk/cm2 Metoda odcisków agarowych


    IB-06 wydanie 3 z dnia 12.11.2013 

  • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


    PN-EN ISO 6579-1:2017-04 

  • Obecność bakterii z grupy coli w 1 cm3 popłuczyn Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym

    PN-ISO 4831:2007

  • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


    PN-EN ISO 11290-1:2017-07

  • Obecność Enterobacteriaceae w 1 cm3 popłuczyn Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi

    PN-ISO 21528-1:2017-08

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp. Metoda PCR, BAX®System

    PB-03 wydanie 6 z dnia 08.03.2018 opracowana w oparciu o test BAX®System Salmonella

  • Obecność kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Listeria monocytogenes Metoda PCR, BAX®System

    PB-04 wydanie 6 z dnia 08.03.2018 opracowana w oparciu o test DuPontTM BAX®System L. monocytogenes 24E



Woda do spożycia przez ludzi


    • Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 36°C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 6222:2004PN-EN ISO 19458:2007 punkt 4.4.1 

    • Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 22°C. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 6222:2004 PN-EN ISO 19458:2007 punkt 4.4.1

    • Liczba enterokoków. Obecność enterokoków Metoda filtracji membranowej


      PN-EN ISO 7899-2:2004 PN-EN ISO 19458:2007 punkt 4.4.1

    • Liczba bakterii z grupy coli. Obecność bakterii z grupy coli Metoda filtracji membranowej


      PN-EN ISO 9308-1:2014-12 + A1:2017 - 04, PN-EN ISO 19458:2007 punkt 4.4.1

    • Liczba Escherichia coli. Obecność Escherichia coli Metoda filtracji membranowej


      PN-EN ISO 9308-1:2014-12 + A1 2017-04, PN-EN ISO 19458:2007 punkt 4.4.1

      Pasze


    • Obecnoœść Salmonella spp.


      Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi PN-EN ISO 6579-1:2017-04 

    • Obecnoœć kwasu nukleinowego DNA specyficznego dla Salmonella spp.


      Metoda PCR, BAX®System PB-03 wydanie 6 z dnia 08.03.2018 opracowana w oparciu o test BAX®System Salmonella 

    • Ogólna liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11 

    • Liczba Enterobacteriaceae - metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-ISO 21528-2:2017-08 

    • Liczba bakterii z grupy coli- metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-ISO 4832:2007 

    • Liczba B - glukuronidazo - dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-ISO 16649-2:2004 

    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


      PN-ISO 21527-1:2009 

    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


      PN-ISO 21527-1:2009 

    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


      PN-ISO 21527-2:2009 

    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 - metoda płytkowa (posiew powierzchowny)


      PN-ISO 21527-2:2009 

Mleko i przetwory mleczne

    • Liczba enterokoków. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-A-86034-10:1993

    • Obecność przypuszczalnych Escherichia coli Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


      PN-ISO 7251:2006







      Dodatki do żywności


    • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11

    • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


      PN-EN ISO 6579-1:2017-04



    • Obecność bakterii z grupy coli Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


      PN-ISO 4831:2007



    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009



    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009



    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-2:2009



    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-2:2009



    • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 21528-2:2017-08



Przyprawy



    • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11



    • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


      PN-EN ISO 6579-1:2017-04



    • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


      PN-EN ISO 11290-1:2017-07



    • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-ISO 16649-2:2004



    • Liczba bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-ISO 4832:2007



    • Obecność bakterii z grupy coli. Metoda hodowlana uzupełniona potwierdzeniem biochemicznym


      PN-ISO 4831:2007



    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009



    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009



    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-2:2009



    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-2:2009



Solanka


    • Ogólna liczba drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11

    • Liczba Enterobacteriaceae. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-ISO 21528-2:2017-08

    • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 6888-2:2001 + A1:2004

    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009

    • Liczba pleśni w produktacho aktywności wody wyższej niż 0,95. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009

    • Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


      PN-EN ISO 11290-1:2017-07




Dodatki do pasz


    • Ogólna liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11

    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009

    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-1:2009

    • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-2:2009

    • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


      PN-ISO 21527-2:2009

    • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


      PN-EN ISO 6579-1:2017-04

    • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


      PN-ISO 16649-2:2004




Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne oraz warzywno-mięsne


      • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


        PN-EN ISO 6579-1:2017-04

      • Ogólna liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


        PN-EN ISO 4833-1:2013-12 + Ap1:2016-11

      • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


        PN-EN ISO 11290-1:2017-07

      • Liczba Listeria monocytogenes Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


        PN-EN ISO 11290-2:2017-07

      • Liczba bakterii z grupy coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


        PN-ISO 4832:2007

      • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


        PN-ISO 16649-2:2004

      • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


        PN-ISO 21527-1:2009

      • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


        PN-ISO 21527-1:2009




Napoje bezalkoholowe ( soki )


        • Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi


          PN-EN ISO 6579-1:2017-04

        • Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi


          PN-EN ISO 11290-1:2017-07

        • Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny)


          PN-ISO 16649-2:2004

        • Liczba drożdży w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


          PN-ISO 21527-1:2009

        • Liczba pleśni w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)


          PN-ISO 21527-1:2009

Mięso surowe świń i dzików


      • Wykrywanie obecnoœci włoœni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem magnetycznego mieszania. Metoda referencyjna. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/1375 z dnia 10.08.2015 r. załącznik I, rozdział I, załącznik III



      • Transport próbek odbywa się w kontrolowanych warunkach, zgodnie z wymaganiami. Stosowane wyposażenie jest nadzorowane w ramach systemu zarządzania jakością w laboratorium według PN-EN ISO/IEC 17025. 

        Próbki do badań są pobierane przez wykwalifikowany i doświadczony personel, zgodnie z ustalonym harmonogramem. Posiadamy akredytację PCA na pobór próbek wody. Próbki wody pobierane są przez certyfikowanych próbkobiorców.

 

 

Zapewniamy:

 

  • jałowe woreczki z gąbką do poboru wymazów z tusz zwierząt rzeźnych,
  • jałowe butelki do poboru wody,
  • płytki kontaktowo - odciskowe,
  • możliwość odbioru próbek i dostawę do laboratorium.
Do pobrania

Rozpocznij z nami współpracę wypełniając zlecenie badania poniżej i przekazując je wydrukowane przedstawicielowi Laboratorium lub wysyłając e-mailem na adres: 
laboratorium@szneider.pl

 

 

 

 

 

PCA
Ilac MRA



Laboratorium zapewnia:

 

  • jałowe woreczki z gąbką do poboru wymazów,
  • jałowe butelki do poboru wody,
  • płytki kontaktowo - odciskowe,
  • możliwość odbioru próbek i dostawę do laboratorium.

Laboratorium Diagnostyki Weterynaryjnej
lek. wet. Ewa Szneider

 

Klonówiec 3H, 64-111 Lipno
Przy drodze krajowej nr 5

 

tel. 697 531 739

tel. 65 545 10 12
laboratorium@szneider.pl